Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, sociologul Mirel Palada a oferit o analiză detaliată asupra eșecului președintelui Klaus Iohannis în tentativa sa de a deveni secretar general al NATO. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Candidatura, anunțată pe 12 martie, a fost în cele din urmă marcată de retragerea lui Iohannis. Sociologul Mirel Palada a identificat două tipuri de calcule care au influențat acest rezultat.
Primul tip de calcul menționat de Palada este cel irațional. Acesta se referă la inadecvarea la realitate a președintelui Iohannis. Potrivit sociologului, Iohannis a fost împins de un orgoliu imens și de o dorință nemăsurată de recunoaștere.
Potrivit sociologului, Iohannis a fost mânat de o tendință de a urmări o ‘fantasmă’ – ideea că i se cuvine o poziție înaltă, că nu poate să moară politic și că trebuie să i se ofere o oportunitate semnificativă pentru a-și continua cariera într-o lumină favorabilă
„Este vorba despre inadecvarea la realitate. El a alergat după o fantasmă, s-a lăsat atât de puternic mânat de orgoliu, că lui i se cuvine, că nu poate să moară politic, că rebuie să existe viață după moarte și să i se dea și lui ceva, încât ajuns să creadă în ideea asta”, spune sociologul.
Pe de altă parte, Palada a identificat un calcul rațional mai „meschin, dar cât se poate de pragmatic”. Acest calcul se centrează pe strategia de a amâna inevitabilul.
Conform analizei, Iohannis a încercat să întârzie momentul în care lumea ar fi început să-l perceapă ca pe un lider fără influență. Iohannis a creat o iluzie de putere și importanță, prin propunerea sa pentru o funcție prestigioasă.
„Dar a mai fost un calcul meschin, dar cât se poate de pragmatic. Și de ăsta este un calcul rațional. A încercat pur și simplu să amâne inevitabilul, momentul în care lumea să îl perceapă ca neavând putere”, conchide Palada.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”